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Just a few days ago, the CRA released a Technical Interpretation[1] that could have widespread repercussions 

to practitioners involved in administration of trusts and estates. The “Technical” canvasses whether control of a 
corporation is acquired when a trustee of a trust that controls a corporation is replaced. The Technical’s short 
answer: with the possible exception of situations where the replacement trustee is related to the pre-existing 

trustees, yes.  

The Technical itself deals with inter vivos trusts. While it may be somewhat unusual for such a trust to control a 

corporation, it would seem that the same result would occur where there is a replacement of executors of an 

estate, in which a control situation is much more likely.  

Because of the importance of the Technical, we have reproduced it below in its entirety; Situation 1 highlights 
the difficulty. Essentially, the CRA ’s position (which is based on M.N.R. v. Consolidated Holding Company 
Limited, 72 DTC 6007 (SCC)) is that, in the absence of evidence to the contrary, the CRA considers there to be 

a presumption that all of the trustees of a trust constitute a group that controls the corporation. It would follow 
from this that the replacement of a trustee would constitute an acquisition of control. 

The situation of concern in the Technical itself is the effect of an acquisition of control on losses. However, an 
acquisition of control also triggers a year-end of the corporation. Besides having to file a tax return, a deemed 

year-end may have a number of other important consequences, including various limitation periods (e.g., the 
“179-day rule” for bonuses), filing deadlines for various tax elections, shareholder loan repayment deadlines, 

etc. Besides the impact on non-capital losses, a change-of-control could affect a number of other tax accounts. 

Assuming that the Technical applies equally to estates, it seems to depart from a pre-existing benign 
administrative policy, as expressed in older technical interpretations[2] as well as Interpretation Bulletin IT-

302R3, paragraph 10 of which indicates that:  

Where an executor, administrator or trustee of an estate controls a corporation, it is a 
question of fact as to whether there is an acquisition of control of the corporation when 

there is a change of the executor, administrator or trustee. For purposes of paragraph 
256(7)(a), where the executor, administrator or trustee is replaced as a result of that 

person's death or inability to fulfil his or her functions, the control of the corporation will 
be regarded as remaining unchanged. However, a change in executor, administrator or 

trustee together with a substantial change in the ownership of the beneficial interest in 
the estate will be considered an acquisition of control of the corporation.[3]  

In contrast, in the Technical, the CRA concludes that: “it is our view that a change in any of the trustees would 
result in a new group controlling Lossco and, subject to the provisions of paragraph 256(7)(a), an acquisition of 

control of Lossco”. 

Subsection 256(7) contains a number of “saving provisions” applicable to the change of control rules: unless 

one fits squarely into one of these, an acquisition of control will occur. While Situation 2 in the Technical deals 
with an amalgamation, which would be governed by the saving rule in paragraph 256(7)(b), it seems to me that 

the usual saving provisions in this sort of situation are clauses 256(7)(a)(i)(A) and (B), which deem control not to 
have been acquired solely because of the acquisition of shares of any corporation by a particular person who is 
related either to the transferor or to the particular corporation immediately before the time.[4] However, it is not 

completely clear whether these provisions can be relied on where the trustees of a trust or executors of an 
estate are simply replaced.[5]  

The spectre of trustee replacement and its potential of adverse tax consequences is, of course, commonplace. 

Suppose, for example, there are three executor siblings of an estate that control a corporation. One of the 
siblings dies or resigns and is replaced by a non-related individual (this may often be a lawyer, accountant or 



other professional advisor). Based on the Technical, it would appear that this would constitute an acquisition of 
control.[6]  

Obviously, the adverse tax consequences resultant from a change of trustees is inappropriate. Clearly, what is 

called for is a change in legislation to address this problem, perhaps the adoption of a provision similar to 
paragraph 256(1.2)(f) for the purposes of the acquisition of control rules. 

Without this, the Technical greatly restricts the pre-existing administrative largesse, with fundamental and 
serious implications in many situations.  

 
[1] Doc. No. 2004-0087761E5, May 24, 2005.  

[2] See endnote 5 for further discussion.  

[3] The pre-existing administrative policy was based upon wording of subsection 256(7) which was altered in 

the December 1992 Technical Amendments. 

[4] Per paragraph 251(2)(b), such a person will be related to a corporation if: (i) he or she is a person who 

controls the corporation, if it is controlled by one person; (ii) is a member of a related group that controls the 
corporation; or (iii) is any person related to a person described in (i) or (ii). 

[5] See also Heather L. Evans, “Recent Developments in the Taxation of Owner-Managed Businesses”, 93 OC 
8:30, in which the issue of trustee replacement is discussed, including two technical interpretations with a more 

benign policy: Doc. No. 9307165, July 28, 1993, and Doc. No. 9319425, August 6, 1993. However, the latter 
indicates that paragraph 256(7)(a) has no direct application as it envisages an acquisition (etc.) of shares of the 

corporation. The author observes:  

While the comments with regard to the application of subsection 256(7) may be well-

founded, the position regarding the acquisition of control in the circumstances 
described above would appear to have no basis in law and simply represents an 

administrative concession of uncertain application.  

[6] Because the replacement trustee is unrelated to the siblings, he or she would not fit within the exceptions of 

clauses 256(7)(a)(i)(A) or (B), if applicable. Consideration might be given to not replacing the trustee in these 
circumstances. Query, however, the consequences if there are a number of unrelated trustees, e.g., Trustees 

A, B, and C, and one of them resigns or dies and is not replaced. Would there be an acquisition of control by a 
group – i.e., Trustee A and B? Doc. No. 9307165 seems to suggest that this may be the case. 

 


